VAT Numarası Nedir?

Doğukan Demirci
2 Şubat 2023
Share:
Image Description

Açılımı Value Added Tax olup, Türkçeye Katma Değer Vergisi (KDV) olarak çevrilmekte. Temel olarak ilk üretimden satış noktasına kadar tedarik zincirinin katma değerin her aşamasında alınan mal ve hizmetler üzerinden alınan bir tüketim vergisidir.

Yalnızca VAT sistemine sahip ülkeler, işletmelerin bir VAT numarasına sahip olmasını zorunlu kılmakta. Ayrıca VAT numarası, bu numaranın verildiği ülkedeki tüm VAT amaçları için bir kimlik numarasıdır.


Hangi Durumlarda VAT Numarası Alınmaktadır?

Birleşik Krallık’ta şirket kurulur kurulmaz vergi numarası verilmez. Yıllık cirosu 85.000 pound’u geçmeyen şirketler KDV’den muaftır. Bu muafiyet sınırını geçen ya da geçmek üzere olan tüm şirketler VAT numarası almalıdır. Muafiyet sınırını geçmeden de gönüllü olarak VAT numarası alınabilir.


VAT Numarasını Neden Almalısınız?

Avrupa’da vergi denetimleri oldukça sıkı tutulmaktadır. Tüketim vergisi olmadan satış yapan firmalar için ağır prosedürler uygulanmaktadır. Dolayısıyla Avrupa’ya satış yaparken bu vergiyle ilgili işlemleri mutlaka yapmanız gerekir.


VAT Numarası Nasıl Alınır?

VAT numarası, yerel vergi makamlarına gerekli belgelerin iletilmesiyle yapılan başvurunu sonrasında alınır. Yapılan bu başvuruda, işinizle ilgili belgelerin yanı sıra şirketin yasal temsilcisinin yetkisini belirten kanıtlar ve yaptığınız/yapmayı planladığınız faaliyetlerle ilgili ayrıntılı bilgiler sunmanız gerekir. Başvurunun tamamlanmasının ardından yerel vergi makamından yanıt beklenir.


VAT Numarası İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?

VAT numarası almak için gerekli olan belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de başvuruya başlamadan önce her işletmenin mutlaka edinmesi gereken evraklar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

·       Şirketin kurulduğu ülkeye ait vergi levhası,

·       Şirketin kuruluşuyla ilgi detayların belirtildiği kuruluş belgesi (Türkiye için Ticaret Sicil),

·       Şirketin kuruluş süreciyle bağlantı olarak ortaklarını, türünü, kapsamını belirten sözleşme (Articles of Association)

·       Kayıt formunu doldurup imzalayacak olan kişinin, şirketi temsil için yetkili olduğuna dair kanıt

Diğer Blog İçerikleri

Genel

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarett...

Genel

Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yur...

Genel

ETGB Nedir?

ETGB’nin açılımı, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’dir. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde firmaların, gümrük prosedürlerini kısa sürede halletmesi için kullanılan beyannamenin adıdır. E-ihracat...

Genel

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat, 300 kg ve 15.000 Euro‘ya kadar olan gönderileri (KDV hariç) kapsayan bir ihracat türüdür. Bu limitlerin altındaki gönderiler dolaylı temsil yoluyla, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beya...