Fulfillment Nedir?

Doğukan Demirci
2 Şubat 2023
Share:
Image Description

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarette kullanılan yazılım entegrasyonundan teknik ve tasarım gibi konularda firmanız adına işlem yapılmasını sağlamaktadır. Böylelikle şirketinize maliyet ve zamandan tasarruf olarak katkı sağlanmaktadır.

 

Fulfillment, eticaret firmanızın siparişlerinin depolama, sipariş yönetimi ve kargolama gibi tüm süreçlerin kapsadığı teknik ve operasyonel bir sistem kurulumudur.

 

Fulfillment hizmeti size zamandan ve maliyetten tasarruf sağlarken enerjinizi ve yatırımlarınızı başka yönde kullanmanıza olanak sağlar. Tüm e-ticaret hizmetleriniz tek bir çatı altında toplanır ve bu sayede tüm bilgileri tek bir kanaldan elde edebilirsiniz. Veri analizi ve geri bildirimlerinizi değerlendirmeniz raporlamalarınız doğru verilerle yapılabilir.


Fulfillment Aşamaları

E-ticaret gerçekleştirme süreci, müşteriniz online sipariş verdiğinde başlar. Sipariş işlenir ve markanızın e-ticaret yerine getirme hizmetleri sağlayıcısına gönderilir ve tedarik zincirini başlatır. Sipariş karşılama işlemini kendiniz gerçekleştirmiyorsanız, hizmet sağlayıcınız, e-ticaret gerçekleştirme sürecinde bir müşteri sipariş verene kadar ürünlerinizi bir depoda saklar.

·  Depolama

Ürünlerin işletmelerden teslim alındıktan sonra müşterilere iletilene kadar uygun koşullarda muhafaza edilmesi demektir. Stok durumu, ürünlerin sınıflandırılması ve sayılması sayesinde; ürünler müşterilere en hızlı ve en doğru şekilde ulaştırılır. Bu da işletmelere ya da üreticilere müşteri memnuniyeti olarak geri döner.

·  Ürün toplama

Satışın yapıldığı platform üzerinden müşterilerin verdiği siparişlerin kontrol edilerek kayıt edilmesi ve gelen siparişlerin içeriğine göre ürünlerin raflardan toplanmasını kapsayan bir süreçtir. Ürün toplama aşamasındaki bu ayrıntılarla fulfillment şirketlerinin ilgilenmesi, üretici ya da işletmeye enerjiden ve zamandan tasarruf sağlar.

·  Paketleme

Müşterilerin sipariş ettiği ürünler, sipariş takibi yapılarak raflardan toplandıktan sonra paketleme sistemine göre düzenlenir. Ürünlerin niteliklerine göre paketlemeler yapılır ve lojistik firmalarına teslim edilir.

·  Sipariş karşılama

Ürün seçimi, paketleme ve nakliye işlemlerinden oluşur. E-ticaret işletmeleri, sipariş karşılamalarını yönetebilir ve siparişleri kendileri doldurarak veya bir sipariş karşılama şirketinin hizmetlerini kullanarak olumlu bir müşteri deneyimi sağlayabilir.  

·  Sipariş yönetimi

Müşteri siparişlerini alma, sipariş takibi ve teslimat sürecini ifade eder. Sipariş yönetimi süreci, sipariş verildiğinde başlar ve müşteri paketini teslim aldığında sona erer.

İşletmenizi ölçeklendirirken, bu süreci otomatikleştirmek ve düzene koymak önemlidir- aksi takdirde, gelen siparişlerin yoğunluğu karşısında bunalırsınız.

·  Envanter yönetimi

Stokların tükenmesini önlemek için envanterinizi depolamayı, sipariş etmeyi, yeniden stoklamayı ve tahmin etmeyi içerir. 

Envanter yönetiminde, ne kadar envanter depoladığınıza dikkat etmelisiniz. Her şeyi depolamak için daha fazla depo alanı kiralamanız gerektiğinden, çok fazla envanter nakit akışınızı engelleyebilir. Çok az envanterde ise müşteri talebini karşılayamama riskiniz var. Bu nedenle dengeli bir eylem planı oluşturmalısınız.

·  Nakliye

Gönderim süreci, gerçek sipariş gönderisini, teslimat seçeneklerini ve müşterileriniz tarafından ödenen nakliye ücretlerini içerir. Bu süreci etkileyen faktörler arasında envanteriniz ve depo konumunuz, müşteri konumlarınız, sevk ettiğiniz ürün türleri, teslimat taşıyıcısı ve ülkeye özgü nakliye yasaları yer alır.

·  İade yönetimi

İade edilen ürünleri alma, değerlendirme ve işleme sürecidir. İade politikanızı doğru belirlemek çok önemlidir. Çünkü iadeleri yönetmek pahalı ve emek isteyen bir süreçtir. İade edilen malları incelemek ve uygun şekilde listelemek oldukça zaman alıcıdır. 

 

Fulfillment Hizmeti Avantajları

Fulfillment hizmeti, depolama, paketleme, kargolama gibi komplike süreçleri kolaylıkla ve sistematik bir şekilde tamamlanmasında büyük bir rol oynayarak şirketlerin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlar. Meydana gelebilecek ve müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyebilecek herhangi bir durumun önüne geçerek hedef kitleye kusursuz bir hizmet sunar.


İşletmelerin iş yükünü hafifleten bu sistem sayesinde, işletme ya da üretici işlerini büyütmeyi ve daha büyük pazarlara açılmayı hedefleyebilir. Fulfillment hizmeti ile hem daha az maliyet ve daha az zaman harcayarak daha fazla müşteriye kısa zamanda siparişlerini ulaştırmak mümkündür.

Diğer Blog İçerikleri

Genel

ETGB Nedir?

ETGB’nin açılımı, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’dir. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde firmaların, gümrük prosedürlerini kısa sürede halletmesi için kullanılan beyannamenin adıdır. E-ihracat...

Genel

VAT Numarası Nedir?

Açılımı Value Added Tax olup, Türkçeye Katma Değer Vergisi (KDV) olarak çevrilmekte. Temel olarak ilk üretimden satış noktasına kadar tedarik zincirinin katma değerin her aşamasında alınan mal ve hizm...

Genel

Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yur...

Genel

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat, 300 kg ve 15.000 Euro‘ya kadar olan gönderileri (KDV hariç) kapsayan bir ihracat türüdür. Bu limitlerin altındaki gönderiler dolaylı temsil yoluyla, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beya...