Mikro İhracat Nedir?

Doğukan Demirci
11 Şubat 2023
Share:
Image Description

Mikro İhracat, 300 kg ve 15.000 Euro‘ya kadar olan gönderileri (KDV hariç) kapsayan bir ihracat türüdür. Bu limitlerin altındaki gönderiler dolaylı temsil yoluyla, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile beyan edilebilir. Bu düzenlemede gümrük müşaviri ve düzenli gümrük beyannamesine gerek yoktur.


Tüm süreci hızlandırmak için denizyolu, karayolu, havayolu veya hızlı kargo ile gönderilen veya teslim alınan malların tüm bürokrasi ve gümrükleme işlemleri, dijital ortamda gerçekleştirilmektedir.

Mikro İhracat Kapsamında Hangi Mallar Gönderilir?

Bir kargonun belirlenen limitler dahilinde olmasına rağmen, “mikro ihracat” sayılabilmesi için satış ve ihracat özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Yurt dışına gönderilecek diğer ürünler “mikro ihracat kargosu” olarak değerlendirilemez. Bu kargolar gümrük müşavirleri tarafından detaylı beyanname ile taşınmalıdır.

Mikro ihracat kargonuzun ihracat amaçlı taşındığını kanıtlamak için e-posta adresinize gönderilen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi‘ni kullanabilirsiniz.


Mikro İhracat Neleri Kapsamaz?

  • Brüt ağırlığı 300 kg‘ı geçen ve değeri 15.000 Euro‘dan fazla olan eşyalar
  • Sergi amaçlı yapılan geçici sevkiyatlar
  • Onarım amaçlı kullanılan eşyalar
  • Maliyeti olmayan ürünler
  • İlaçlar, kimyasallar, takviyeler, cep telefonları vb. gibi çeşitli kontroller gerektiren ürünler.

Mikro İhracat ile Hangi Ürünleri Satabilirsiniz?

Mikro ihracat kapsamında yurtdışına ürün/hizmet satmak isteyen kişi veya kurumların en çok yanıt aradığı sorular; “Mikro İhracat Nedir ve Nasıl Yapılır?” olsa da “Mikro İhracat ile Hangi Ürünleri Satabilirim?” sorusu da bir hayli önemlidir. 

Mikro ihracat ile yurtdışına satabileceğiniz birçok ürün bulunmaktadır;

  • Kadın & erkek giyim ürünleri
  • Ev tekstili ürünleri
  • Özel tasarım ürünler
  • Ev ve dekorasyon ürünleri
  • Mobilya
  • Elektronik

vb. birçok ürün kategorisinde yurt dışına satış yapılabilir. Fakat bu noktada doğru karar verebilmek için firmaların, satış yapacakları ülke pazarı hakkında detaylı bir araştırma yapması gerekir. Satış yapılması hedeflenen pazarda yaşayan tüketicilerin, en çok hangi ürünleri tercih ettiği tespit edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra işletmeler, e-ihracatta güvenli adımlar atabilmek için ilgili ülke pazarında yer alan rakiplerini, detaylı bir şekilde incelemelidir.

Diğer Blog İçerikleri

Genel

İhracat Sürecine Nasıl Başlanmalı?

Herhangi bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılmasına ihracat adı verilir. İhracat veya dışsatım bir ülkenin dış ticaretinin bel kemiklerinden birini o...

Genel

VAT Numarası Nedir?

Açılımı Value Added Tax olup, Türkçeye Katma Değer Vergisi (KDV) olarak çevrilmekte. Temel olarak ilk üretimden satış noktasına kadar tedarik zincirinin katma değerin her aşamasında alınan mal ve hizm...

Genel

Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yur...

Genel

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarett...