Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Doğukan Demirci
11 Şubat 2023
Share:
Image Description

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yurtdışı gönderilerini hızlıca elektronik ortamda yapmasını sağlayan ve oldukça kullanışlı bir araçtır.

Bu kategoriye alınan her türlü işlem, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlemesi kapsamındadır. Yetkili firmalar aracılığıyla düzenlemesi yapılan bu beyanname sayesinde maliyet ve zamandan tasarruf edildiği açıkça ortadadır. 

Mikro ihracatın sadece global e-ticaret site satıcıları tarafından yapılabildiğini söylemek de bu yüzden yanlış olacaktır; bireysel internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla satış yapan kişiler de tercihlerini mikro ihracattan yana kullanmaktadır.


Mikro İhracat Yapabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile mikro ihracat kargo işlemleri yapılabilmektedir. Bu beyan, lojistik operasyoncuları (posta/hızlı kargo taşıyıcıları) tarafından online olarak yapılır. Gümrük müşavirlerinin bu beyannameyi hazırlama yetkisi yoktur. Bu beyannameyi hazırlamak için mikro ihracat kargo çözümleri sunan firmalardan destek isteyebilirsiniz.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi‘ne ek olarak, mikro ihracat kargo ürünlerinizi gümrüklerde onaylamak için bazı belgelere sahip olmanız gerekir. Bu belgeler:

  • Dolaylı temsil yetki belgesi
  • Türkçe hazırlanmış, maliye onaylı fatura aslı
  • Mikro ihracat nezdinde hazırlanan bilgi formu
  • İhracatın gerçekleştiği ülkede kullanılmak üzere İngilizce veya Almanca hazırlanmış işlem faturası

Gümrüklerin gerektirdiği tüm bu evrakları hazırlarken, yerel kargo firması ile mikro ihracat kargo hizmeti veren firmamıza göndermek için bu evrakları bir zarf içerisine ekleyip konşimento yazmanız gerekmektedir.

 

Kısaca mikro ihracat, dünyanın her noktasına mallarınızın dış satımını sıkıntısız bir şekilde yapabileceğiniz en yararlı yoldur. Mikro ihracat avantajları, gönderim öncesi ve sonrasında hem satıcıya hem de alıcıya büyük artılar kazandırmaktadır. Bunlar arasında en büyük örnek, faturalandırma ve faturayı ulaştırma aşamasıdır. Mikro ihracat ile işini yürüten işletmelerin aklına sıklıkla “Fatura örneği nasıl olmalıdır?” sorusu gelir.


Mikro İhracat Sürecinde Fatura Örneği

Mikro ihracat gönderilerinin, e-arşiv fatura veya matbu fatura ile çıkışı yapılmaktadır. Çıkışın e-fatura ile mümkün olması için ise ETGB sistemiyle e-fatura sisteminin entegre edilmesi gerekir. Mikro ihracat faturası, şirketlerin hazırlamakla yükümlü olduğu gerekli bir belge olduğu için tüm bilgilerin önemli hususlar dahilinde eksiksiz olarak doldurulması şarttır.


Mikro ihracat fatura örneği üzerinde bakıldığında da; eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ve paketleme bedeli yazılırken KDV veya “gümrükleme hizmet bedeli” tarzı ek kalemler bulunmaz. Fatura örneği incelendiğinde faturada eklenmesi şart kısımlar şu şekilde maddelenmektedir:


  1. Gönderici firmanın tam ünvanı, adresi ve bilgileri kısmında vergi dairesi adı ve numarası
  2. İmza ve kaşe,
  3. Fatura tarihi, fatura numarası ve fatura tipi,
  4. Düzenlenme tarihi,
  5. Teslim şekli,
  6. Ürün menşei ile GTIP belirtilmesi zorunludur; farklı ülkeler söz konusu olduğunda ise her bir ürün için ayrı şekilde belirtilmesi gerekir.


Diğer Blog İçerikleri

Genel

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarett...

Genel

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat, 300 kg ve 15.000 Euro‘ya kadar olan gönderileri (KDV hariç) kapsayan bir ihracat türüdür. Bu limitlerin altındaki gönderiler dolaylı temsil yoluyla, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beya...

Genel

İhracat Sürecine Nasıl Başlanmalı?

Herhangi bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılmasına ihracat adı verilir. İhracat veya dışsatım bir ülkenin dış ticaretinin bel kemiklerinden birini o...

Genel

ETGB Nedir?

ETGB’nin açılımı, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’dir. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde firmaların, gümrük prosedürlerini kısa sürede halletmesi için kullanılan beyannamenin adıdır. E-ihracat...