ETGB Nedir?

Doğukan Demirci
2 Şubat 2023
Share:
Image Description

ETGB’nin açılımı, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’dir. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde firmaların, gümrük prosedürlerini kısa sürede halletmesi için kullanılan beyannamenin adıdır. E-ihracat sektöründe, devlet destekli uygulamaların yanı sıra internet ortamının günden güne yaygınlaşması, e-ihracat işlemlerine olan ilginin artmasına olanak sağlıyor. 


Günümüzde en çok tercih edilen ticaret modellerinden biri olan e-ihracat, gerekli prosedürleri de beraberinde getiriyor. EGTB ise, firmaların e-ihracat süreçlerinde hazırlaması gereken evrak ve gümrük kontrol belgelerinin en kolay şekilde hazırlanmasını sağlıyor. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde büyük avantajları beraberinde getiriyor. Tüm bu bilgilerin eşliğinde firmaların, EGTB’den önce, e-ihracatın gerekliliklerini ve avantajlarını kavraması gerekiyor.


ETGB Belgesi Nasıl Alınır?

“ETGB Belgesi Nasıl Alınır?” sorusu da “ETGB Nedir?” sorusu kadar merak edilmektedir. ETGB belgesine sahip olmak için tercih ettiğiniz lojistik firmasına EGTB beyanı vermeniz gerekir. Bu talebiniz üzerine, ilgili firma göndereceğiniz ürünlere dair hazırlamış olduğu, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesini e-posta vb. kanallar aracılığıyla firmanıza iletecektir.Aynı zamanda, talebiniz üzerine lojistik firması yalnızca ETGB belgesini değil, ilgili talimatları da e-posta aracılığıyla göndermektedir. Düzenli bir şekilde aynı lojistik firmasını tercih etmeniz durumunda da EGTB beyanlarını otomatik olarak alabilir, doküman eksikliği gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.

ETGB beyannamesi, genellikle ürünlerin kargo ya da çeşitli kanallar aracılığıyla gönderilmesi aşamasında geçerlidir. Bu sayede ürünlerinizi, en hızlı sürede dilediğiniz adrese teslim edebilirsiniz. ETGB sorgulama işlemleri ise ürün gönderimi için tercih ettiğiniz taşımacılık firmasının kendi web sitesi aracılığıyla gerçekleşmektedir.


ETGB Beyanlarını Kimler Düzenleyebilir?

EGTB belgesi düzenleme hakkı bulunan birkaç farklı lojistik firması bulunmaktadır.

ETGB Belgesi için Gerekli Şartlar Nelerdir?

E-ihracat şirketinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi aracılığında ihracat yapması, bir diğer deyişle mikro ihracat şeklinde nitelendirilmesi için dikkat edilmesi gereken iki temel koşul bulunuyor. Söz konusu iki şart:

  • İhracatı gerçekleşecek olan ürünün brüt ağırlığı 300 kg’dan az olmalı
  • Ürünün maddi değeri 15.000 Euro’yu aşmamalı

Bahsi geçen şartların sağlanması,durumunda aşağıdaki belgelere de ihtiyaç duyulur.

  • Dolaylı temsil yetki belgesi
  • Türkçe hazırlanmış, maliye onaylı fatura aslı
  • Mikro ihracat nezdinde hazırlanan bilgi formu
  • İhracatın gerçekleştiği ülkede kullanılmak üzere İngilizce veya Almanca hazırlanmış işlem faturası

Talep edilen belgeler, lojistik şirketine iletilmelidir.


ETGB İhracat Süreci Nasıl İlerler?

“ETGB Nedir?” sorusunu yanıtladığımıza göre ETGB ihracat süreçlerine de birlikte göz atalım.

ETGB beyannamesi kapsamında e-ihracat sürecinin ilk basamağı, sürecin lojistiğini sağlayan firma ile anlaşma sağlamaktır. Bu aşamadan sonra lojistik firmasının yetkilileri, yurt dışına ihraç edilecek ürünleri teslim almak suretiyle firmaya gelir. Bu aşamada, ilgili belgelerin asıl nüshaları yetkiliye verilir.

Ürünlerin lojistik şirketine verilmesinin ardından tüm sürecin sorumluluğu, lojistik şirketine geçmiş olur. Böylelikle ürünler, sürdürülen operasyonel işlemlerin ardından yurt dışına gönderilir. ETGB yoluyla gönderilen ürün, havalimanında belirlenen ihracat antreposuna alınarak, düzenlenir. Gönderilen ürünlere dair ETGB evrakı, e-posta yolu ile şirkete iletilir.


ETGB Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sorgulaması, konşimento numarası ile yapılan bir sorgulama türüdür. Bu sorguda; gönderinin anlık durumu, beyanname numarası ve işlemlerin tarihi ile ilgili bilgiler elde edilmektedir.

ETGB sorgulaması yapabilmek için bazı adımlar mevcuttur;

  • Kargo firmasının web sayfasına girilmelidir.
  • Karşınıza çıkan beyanname sorgulama ekranı üzerinden konşimento numarası girilmelidir.

Yazılan konşimento numarasını, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi sorgulama ekranında bulunan kutuya yazıp, “Ara” tuşu ile işlem gerçekleştirilebilir.

Diğer Blog İçerikleri

Genel

Mikro İhracat Avantajları Nelerdir?

Mikro ihracat kapsamında sağlanan ihracat desteklerinin yanı sıra ETGB’nin de getirdiği büyük kolaylıklar vardır. Gümrükte belge işleri ve maliyetler azalırken mikro ihracat şirketleri, gümrük süreçle...

Genel

İhracat Sürecine Nasıl Başlanmalı?

Herhangi bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılmasına ihracat adı verilir. İhracat veya dışsatım bir ülkenin dış ticaretinin bel kemiklerinden birini o...

Genel

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarett...

Genel

Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yur...