İhracat Sürecine Nasıl Başlanmalı?

Doğukan Demirci
8 Şubat 2023
Share:
Image Description

Herhangi bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılmasına ihracat adı verilir. İhracat veya dışsatım bir ülkenin dış ticaretinin bel kemiklerinden birini oluşturur ve bu faaliyetlerde uluslararası ticaret kuralları ve kanunları geçerlidir. “İhracata nasıl başlanmalı?” ve “İhracatı yaparken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular ise uluslararası pazara açılacak kuruluşlarca oldukça merak edilir.


Herhangi bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin yabancı bir ülkeye döviz karşılığında satılmasına ihracat adı verilir. İhracat veya dışsatım bir ülkenin dış ticaretinin bel kemiklerinden birini oluşturur ve bu faaliyetlerde uluslararası ticaret kuralları ve kanunları geçerlidir. “İhracata nasıl başlanmalı?” ve “İhracatı yaparken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular ise uluslararası pazara açılacak kuruluşlarca oldukça merak edilir.

Bir ülkeye ait ürün ve hizmetlerin döviz karşılığında satılması şu konular açısından oldukça önemlidir:

  1. Dış ticaret ve uluslararası ticaret hukuku uzman sayısının artması,
  2.  İç pazara olan bağımlılığın azaltılması,
  3. Ülkenin yabancı ülkelerle ticaret rekabetinin artırılması,
  4. Ülke içi fazla üretimin dış ülkelere satılabilmesi,
  5. Ülke içi istihdam alanlarının artması,
  6. Ülke içi malların dış pazarlarda satılarak ürün karının artırılması,
  7. Kur dengelerindeki dengesizliklerin doğru yönetilmesi,
  8.  Cari açığın kapatılabilmesi.


İhracat Süreci Nasıl Başlatılır?

İhracat yapmak isteyen bireysel veya tüzel kimliklerin öncelikle iyi bir pazar bulup marka tescili yapması beklenmekte ve her türden ihracatçı adayının şu konulara hâkim olması gerekir:



  1. Bireysel olarak ihracat yapmak için şirket sahibi olmak zorunda değilsiniz.
  2. Bireysel olarak vergi dairesinden kimlik numaranızı vererek bir vergi numarası alabilir, bir muhasebeciyle anlaşabilir ve verdiğiniz yetki doğrultusunda ve de ihracatın yapılacağı ürün ile aynı alanda çalışan ihracatçı birliğine üye olarak süreci başlatabilirsiniz.
  3. İhracatta gümrük işlemlerinizi sizin yerinize yapacak gümrük müşaviri veya gümrükçü kanalından birini kullanabilirsiniz. Bu konuda şirket yapınızı baz alarak tercihte bulunmanız gerekir. Bu kişiler verdiğiniz yetki ile sizin adınıza ilgili beyannamelerde bulunup gümrük işlemlerini yürütebilir.
  4. İhracatçının bir birey değil şirket olması hizmetin verileceği tüketicide daha fazla güven oluşturmaktadır. Bu durum sunulan ihracat hizmetinin devamlılığını temin eder.
  5. İhracatın bir profesyonel ve operasyonel şirket ekibiyle daha hızlı ve etkili yürütülebilmesi daha kolaydır.
  6. Şirket aracılığı ile yapılan ihracat devlet katkısı ve KDV indirimleri dolayısıyla çok daha avantajlı olarak öne çıkar.
  7. Şirketler aracılığı ile yapılan ihracatta gümrük işlemleri ve vergilerinin ödenmesi açısından çok daha yüksek indirimler kazanılarak ve yapılan ihracat faaliyetlerinden elde edilen kâr payı arttırılabilir.


İhracat Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

İhracatta devamlılığın sağlamlaştırılması için ürün kalitesinden ödün verilmemeli, ihraç lojistiğinde ulaşımın hızlı, güvenli ve hijyenik olması sağlanmalı ve şirketin kalite yönetim sistemi prensiplerinin net şekilde çizilmesi ve uygulanması gerekmektedir. İhracat yapacak birey veya firmaların uluslararası ticaret hukuku ve işlemleri konusunda detaylı bilgi sahibi olması bir diğer unsurdur.


İhraç edilecek ürünlerin hızlı, sorunsuz ve daha düşük maliyetlerle transferi için internetten altyapısal desteğin alınması ve kurumsal tedariğin sağlanması oldukça önemlidir. Taşıma türlerine uyumlu nakliye şirketleri tarafından deniz ve hava yolu için konşimento adlı ve kara taşımacılığı için ise CMR adlı faturalandırma yapılmalıdır.


İhracatçı firma ise bu farklı faturalarla alakalı belgelerin içeriğinde yer alan ürün adı, GTIP numarası, tipi, adet, ağırlık veya kap sayısı, sevkiyat adresi, alıcının iletişim bilgileri nakliyeci paylaşılarak gerekli kontroller sağlanarak onay gerçekleştirilmelidir. İhracatçı firma personeli hem kendi ülkesinin gümrük işlemlerini hem de hizmet veya malın alıcısı olan ülkenin gümrük işlemlerini yapabilecek kabiliyette olmalıdır.

Bu işlemler e-fatura, İngilizce fatura, paket ve fiyat listesi hazırlamayı içerir. Bu doğrultuda gümrük müşaviri ATR, EUR1 ve meşe gibi evrakları hazırlayarak ilgili beyannameyi oluşturabilmesi gerekir ve tüm işlemler yapılıp ödeme gerçekleştiğinde süreci sonuçlandıracak beyanname kapanışı yapılır. Bu aşamalarda İhracat Genelgesi hakkında bilgi sahibi olmak da oldukça önemlidir. İhracat Genelgesi amaçları arasında ihracat süreçlerindeki usul ve esasları düzenlemek yer alır.

Diğer Blog İçerikleri

Genel

Mikro İhracat Gönderimleri Nasıl Yapılır?

Son yıllarda ön plana çıkmakta olan bir ihracat türü olan mikro ihracat, belirli ürünlerin yurtdışı konumlu ülkelere satışını ifade eder. E-ticaretin vazgeçilmezi mikro ihracat kargo şirketlerinin yur...

Genel

Fulfillment Nedir?

Fulfillment, müşteriden sipariş verilmesinden siparişin teslimatına kadar olan tüm sürecin tek bir noktadan yönetilmesi ve kontrol edilmesidir. Fulfillment tamamiyle bir sistem kurulumudur. E-ticarett...

Genel

ETGB Nedir?

ETGB’nin açılımı, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’dir. Aynı zamanda e-ihracat süreçlerinde firmaların, gümrük prosedürlerini kısa sürede halletmesi için kullanılan beyannamenin adıdır. E-ihracat...

Genel

VAT Numarası Nedir?

Açılımı Value Added Tax olup, Türkçeye Katma Değer Vergisi (KDV) olarak çevrilmekte. Temel olarak ilk üretimden satış noktasına kadar tedarik zincirinin katma değerin her aşamasında alınan mal ve hizm...